Ahold Appie Today – Volgens deze kassamedewerkers kunnen jullie je flirtgame verbeteren

Het is ochtend. Je kijkt in je koelkast om te zien of er nog ergens een verdwaald ei of een stuk kaas ligt, maar je koelkast is treurig leeg en de rest van je kastjes ook. Op weg naar de supermarkt popt de gedachte in je op dat die ene leuke kassamedewerker er weleens zou kunnen zijn vandaag. Die ene knappe, die je best wel een avondje diep in de ogen zou willen staren. En ja hoor, hij of zij is er! Met bonzend hart sta je in de rij voor de kassa, je wiebelt onrustig van je ene op je andere been en terwijl je zogenaamd aandachtig het etiket van een pak havermout bestudeert, bedenk je een originele zin om op je doelwit af te vuren. ‘Ja,’ zeg je zo stoer mogelijk, ‘Ik wil graag zegeltjes erbij, als jij vanavond met mij een drankje doet. Acht uur?’

Er wordt schijnbaar nogal wat geflirt tijdens het afrekenen van de boodschappen. Als we kassamedewerkers mogen geloven, horen zij alle mogelijke openingszinnen voorbij komen, maar originele zitten er zelden tussen. Dagelijks maken zij de meest afgezaagde sjanspogingen mee, sommige nog sleetser dan je bonuskaart. Appie Today sprak met vijf Albert Heijn-medewerkers over allerhande foute versierpogingen en ook minder fijne ervaringen, zoals opgewacht worden na sluitingstijd of ongevraagd naaktfoto’s ontvangen via social media.

Roxanna (18) werkt 1 jaar als caissière bij Albert Heijn

‘Ik word vooral versierd door mannen waar ik niet per se interesse in heb. Knappe mannen die van mij best om mijn nummer mogen vragen, doen het dan weer niet, helaas. Ik vind het heus niet erg om te flirten met leuke mannen. Laatst had ik een oudere, dakloze man aan mijn kassa die overduidelijk een beetje in de war was. Hij ging telkens de winkel in om iets te pakken en het met een groots gebaar aan mij cadeau te doen, alsof ik een soort prinses was en hij mijn nederige aanbidder. Binnen no-time had ik een kaartje, een reep chocola en een bos tulpen van hem gekregen. Hij kon het alleen niet betalen.’

Amal (18) werkt 2 jaar als caissière bij Albert Heijn

‘Afgezaagde openingszinnen? Het vaakst vragen mannen me of ze mijn nummer bij het bonnetje mogen. Kom op, denk ik dan, verzin iets beters. Het zijn niet alleen jongens van mijn eigen leeftijd, hoor. Ook oudere mannen doen het. Ze moesten eens weten dat ik pas 18 ben.’

‘Een keer had ik een jongen van mijn leeftijd aan mijn kassa, echt zo’n casanova. Hij had twee blikjes energydrink en een zak ribbelchips in zijn mandje liggen en rekende af met een briefje van vijftig. Toen ik hem zijn wisselgeld gaf keek hij me aan over de rand van zijn zonnebril en vroeg of hij mijn nummer mocht. Ik antwoordde “nee” en daarna noemde hij me een “bitch”. Bro, dacht ik, doe normaal! Ik voelde me geshockeerd en boos. Zijn ego was vast gekrenkt, maar zoiets vind ik niet kunnen.’

‘Het is trouwens niet altijd vervelend, hoor, als klanten iets flirterigs tegen me zeggen. Laatst was ik een beetje down en een klant zag dat. Terwijl hij in de rij stond, speelde hij een opbeurend liedje af via zijn telefoon, Happy van Pharrell Williams. Hij knipoogde en zei dat het allemaal wel goed kwam. Dat vond ik lief.’

Panter (20) werkt 2,5 jaar bij Albert Heijn, momenteel als teamleidster kassa

‘Ik ben een van de weinige vrouwen met de naam Panter en daar ben ik blij mee, maar met mijn naam is het vragen om slechte openingszinnen. “Heet je Panter? Dan ben je zeker een tijger in bed?” Die heb ik ontelbaar vaak gehoord. Als ik merk dat het als grapje bedoeld is, lach ik erom. Als het een engerd is die het alleen zegt omdat hij iets van me wil, dan ga ik met een stalen gezicht verder met afrekenen.’

‘Een ander nadeel van mijn naam is dat klanten me makkelijk kunnen vinden op social media. Ik heb vaak gehad dat iemand me toevoegde op Facebook en stuurde: “Hoi ik was bij jou in de Ap. Zullen we eens wat drinken?” Ik ben er nooit op ingegaan, want het zijn altijd engerds. Voor mensen die nu op ideeën komen: ik heb een ander naamplaatje en een andere profielnaam genomen.’

Maud (18) werkt 2 jaar als caissière bij Albert Heijn

‘Voor ik hier werkte, wist ik niet dat het bestond, maar kassa-sjans is echt een ding. Er wordt elke dienst wel met me geflirt. Meestal zijn het helaas van die cheesy oneliners tijdens het afrekenen. Als ik vraag of iemand de bon erbij wil, krijg ik bijvoorbeeld als antwoord: “Nee, ik wil jou er wel bij.” Ik probeer de ongemakkelijkheid daarvan altijd weg te lachen.’

‘Vaak zijn het oudere mannen, dat is niet echt mijn ding. Soms gaat het ver. Een vaste klant wachtte me een paar keer op na sluitingstijd om te vragen of ik met hem meeging, wat drinken in de stad. Ik antwoordde telkens “nee” en maakte me uit de voeten. Ik voelde me ongemakkelijk, hij had mijn vader kunnen zijn. Uiteindelijk heb ik hem vriendelijk verteld dat ik niet geïnteresseerd ben. Sindsdien valt hij me gelukkig niet meer lastig.’

‘Er is één leuke jongen die me een paar keer op date heeft gevraagd. Als ik de mandjes aan het stapelen was of bezig was met de bloemen, dan stond hij ineens naast me en vroeg me of ik nu eindelijk eens met hem mee zou gaan. Een keer had hij spaghetti, tomaten, basilicum en een fles rode wijn in zijn mandje en nodigde me uit om bij hem te komen eten. Ik vond dat lief, maar ik had toen nog een vriendje. En nu zie ik hem nooit meer.’

Redouan (20) werkt 2 jaar bij Albert Heijn, momenteel op de broodafdeling

‘Werd er maar meer met mij geflirt! Ik heb voluit mijn hele naam op mijn naamplaatje staan, omdat ik hoop dat iemand me toevoegt op social media, haha. Dat is helaas nog nooit gebeurd. Wel stuurde een oude man me (ongevraagd!) naaktfoto’s via de datingapp Grindr, met het bericht “Dan hebben we dat alvast gehad” erbij. Hij bleek een vaste klant te zijn. Ik was totaal in shock. Nog steeds komt die man hier gewoon zijn boodschappen doen, zonder gêne! Hij koopt altijd afbakpizza’s en frisdrank. Heel ongemakkelijk.’

‘Zelf flirt ik trouwens het meest van iedereen. Mijn collega’s weten precies wanneer ik iemand leuk vind. Als ik een knappe man zie dan kom ik gelijk achter de broodafdeling vandaan om hem te helpen. Een keer had ik een erg mooie, stijlvolle man die vroeg of ik nog stokbroden had. Ik heb er snel twee voor hem afgebakken en ze persoonlijk in zijn mandje gelegd. Hij had zulke mooie ogen! Helaas is het bij die stokbroden gebleven. Ik wacht tot ik de liefde van mijn leven hier tegenkom, dan verleid ik hem met mijn kadetjes.’

Illustraties: Esther Aarts

4 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *